watersnoodrampsuriname.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Uw hulp is nodig!!!
  Nieuws en reacties mbt de grote watersnoodramp in Suriname in 2006 vulden deze site vanaf mei dat jaar.
   
  O
  ndanks de vele waarderingen is mede door een gebrek aan samenwerking van de gevestigde hulpverleningsorganisaties actief in Suriname per juli 2007 gestopt met continuering van deze site, met watersnoodrampsuriname.nl en watra.nl. De redactie dankt u voor uw belangstelling.
   
  Redactie:
  - Roy Ristie RoyRistie@Gmail.com
  - Henk van de Belt HenkJvdBelt@Gmail.com  
  Schade overstroming binnenland SRD 111 miljoen
  Door Rosita Leeflang

  Paramaribo - 18/05/2007 - Een geschatte 111 miljoen Surinaamse dollar (ca.€ 30 miljoen) is de schade die het binnenland heeft geleden na de watersnood van het vorig jaar.

  De ramp die het binnenland trof, met name het district Sipaliwini, is in grootte van dezelfde categorie als de schade die Orkaan Ivan in 2004 aanrichtte op Cayman Islands. Een vergelijking om aan te geven dat de economie van Sipaliwini, zonder speciale maatregelen en hulp van buiten, vijf tot tien jaar nodig zal hebben om te herstellen van de gevolgen van de watersnood.

  Dit zijn enkele conclusies uit het rapport van de ECLAC, de United Nations Economic Commission for Latin America and the Caribbean, dat is samengesteld met ondersteuning van de UNDP op verzoek van het ministerie van Regionale Ontwikkeling. De ECLAC-vertegenwoordiging bezocht Suriname van september tot november 2006 en kwam eerder deze maand uit met het rapport: Suriname, The impact of the May 2006 floods on Sustainable Livelihoods.
   

  Het 51 pagina’s tellende rapport doet verschillende aanbevelingen. Zo wordt voorgesteld om een aantal maatregelen op zeer korte termijn uit te voeren. Eén van die maatregelen is om een financiële injectie toe te kennen aan de getroffenen, zodat het scholenbezoek, de productieve arbeid en het functioneren van afzetmarkten wordt gestimuleerd. De ECLAC geeft aan dat er haast gemaakt moet worden met de uitkering van de sociale bijstand en een vergoeding, alsook het wegwerken van de achterstanden in deze betalingen; vergoeding voor schoolgelden en het betalen van de schoolgelden aan de moeders die niet in staat waren hun kinderen in te schrijven; en een subsidie voor reparatie van huizen en een krediet om te beginnen met kleine ondernemingen. Dit alles zal gestuurd moeten worden via lokale organisaties en de structuren van traditioneel gezag.

  Het rapport zegt verder dat alhoewel de kostgronden zodanig werden vernietigd dat er voedselonzekerheid ontstond, het de mogelijkheid opent om nieuwe landbouwmethoden alsook nieuwe gewassoorten te introduceren. “Als zaken goed worden aangepakt, zal het binnenland ontzettend kunnen profiteren van de ontwikkeling die op gang wordt gebracht om de landbouwproductiviteit te vergroten, alsook klein ondernemerschap en toerisme te stimuleren”, zegt het rapport. “Om dit mogelijk te maken zullen zaken als de infrastructuur drastisch verbeterd moeten worden, te beginnen met stroomtoevoer en het verbeteren van transport faciliteiten.”.-.
   
   
   
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl